Zázrak jménem červená řepa

Nenápadná kořenová zelenina sytě rubínové barvy, to je červená řepa, která je doslova nabitá pozitivnímu účinky na naše zdraví. 

Tip: řepu jezte nejlépe syrovou, vařením se obsah užitečných látek rapidně snižuje.

Věděli jste? Červená řepa se používá jako afrodiziakum již po tisíce let

dort

Účinky na zdraví:

  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • snižuje krevní tlak
  • chrání před aterosklerózou
  • snižuje horečku
  • zlepšuje náladu
  • zmírňuje deprese
  • odplavuje stres
  • pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám
  • působí jako prevence rakoviny tlustého střeva
  • posiluje imunitní systém
  • podporuje výkon a vytrvalost (pro sportovce je vhodné vypít sklenici šťávy před výkonem)
  • prevence vzniku mrtvice
  • detoxikuje tělo
  • zabraňuje problémům s dýcháním
  • podporuje mozkové funkce

Pozor: osoby, které mají problémy s ledvinami nebo žlučníkem by se měli konzumaci řepy raději vyhnout

Jak ji konzumovat?

Červenou řepu můžete konzumovat ve formě šťávy, smoothie nebo z ní udělat salát, pomazánku či si na ní pochutnat v sušené formě. Variant je mnoho a doporučujeme recepty střídat, aby se vám nepřejedla. Výborná varianta je salát s červenou řepou a kozím sýrem. A pokud chcete experimentovat, můžete vyzkoušet řepu i ve sladkých receptech. Za zmínku stojí brownies z červené řepy a banánu. Schválně zkuste, zda červenou řepu ve sladkém moučníku ucítíte. Ideální pochoutka k odpolední kávě. A pokud vás sladké recepty z řepy osloví, není od věci upéct dort z řepy a mascarpone. 

Věděli jste? V Babylonii ji přezdívali elixír zdraví a mládí

žena

Základní pomazánka z červené řepy

Budete potřebovat:

  • 1 malou červenou řepu
  • 200g lučiny
  • 100g nastrouhaného eidamu
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Postup:

  • syrovou řepu oloupejte, nastrouhejte a utřete s česnekem
  • přidejte lučinu, nastrouhaný sýr, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte
  • dejte odležet do lednice a pak podávejte s čerstvým celozrnným pečivem
  • dobrou chuť

Tip: pro ozvláštnění můžete přidat majonézu nebo vlašské ořechy